Előre bocsájtom, hogy nem minden esetben …

Igen, ha csak kisebb munkálatokról van szó, mint pl. a mikrokapcsoló csere (ennek költsége pl. 2500 Ft/db), illetve ha csak az IC-ket kell átforrasztani, akkor is pár ezer forintból megvalósulhat, ezzel akár 60-80 ezer forintos autókulcsokat is megmenthetünk.

Természetesen van olyan eset amikor csak úgy tudjuk felnyitni a kulcsot hogy annak műanyag burkolata is megsérül…

Ez nem a mi szakértelmünk hiányából fakad hanem egyszerűen össze van ragasztva a kulcs gyárilag, vagy otthon pillanatragasztóval “álltak neki”. Ebben az esetben vagy szét kell feszítenünk a kulcsházat, vagy pedig kis dremmel géppel (ami olyan mint a kisflex csak kisebb) vágjuk szét, hogy hozzáférjünk a belső részekhez, pl. záró-nyitó elektronikához ill. az immochiphez.

Például vegyük a BMW rombusz autókulcsát

Sokan keresnek fel minket azzal, hogy lemerült az akkumulátor a kulcsban, és hogy nem e tudnánk kezdeni vele valamit. Természetesen tudunk segíteni de itt is szét kell vágjuk a külső burkolatot (nagy ritkán lehet csak úgy szétfeszíteni hogy ne sérüljön a külső ház), hogy hozzáférjünk a belső elektronikához. Ezután tudom a régi akkumulátort leszedni a “nyáklap-“ról és egy teljesen újat felforrasztani. Miután ez megvan, tudom új kulcsházba helyezni a záró-nyitó elektronikát és lemarni a kulcsot.
Persze ez jóval kisebb költséggel jár mint egy új autókulcs másolása.

Előfordul még bicskakulcsoknál, hogy a kipattanó szár tövében lévő félgömb alakú “spiáter” rész törik el, ezt is tudjuk orvosolni egy kulcsház cserével illetve ha már szétszedjük a szerkezetet, akkor természetesen az elemet is bemérjük, és ha szükség van rá akkor cseréljük.

Ami gyakran előfordul főleg Hyunday/Kia-knál, hogy itt is a kipattanó bicskaszár törik el, ill. a tövében elhelyezkedő kis “spiáter” rész. Ebben az esetben is kulcsház csere a megoldás.

Mikor nem érdemes megmenteni, megjavítani az autókulcsot, mikor kell autókulcs másolást eszközölnünk?

Például amikor már annyira sérült a záró-nyitó elektronika hogy többe kerülne a javítás mint az új kulcs elkészítése (erről természetesen ahogy benne vagyok a “kulcsba” szóval éppen próbálom életre kelteni, akkor hívom fel az ügyfelet és javaslom neki hogy inkább csináljunk új “garnitúrát”.

Akkor is ezt szoktam javasolni amikor a farmergatyával együtt mossák ki a mosógépben a szerkezetet. A záró-nyitó panel nem bírja a Tomi mosóport! :)

Akár autókulcs javításra, akár autókulcs másolásra van szükség,
a Horacsik Vegyesipari és Fémtömegcikk Forgalmazó Kft. szívesen áll szolgálatukra.