Mire figyeljünk ha autókulcsot vagy motorkulcsot másoltatunk?

 

  • Az első dolog amit autó- vagy motorvásárlás során észre kell vennünk, az az, hogy a gépjárműveket két eredeti vagy egy eredeti és egy másolt kulccsal érdemes megvenni (Hogy aztán a kulcsmásolást ne a mi pénztárcánk bánja)!   Figyelem!!! Ha IMO-s az autó ez a művelet belekerülhet 8000 de akár 17000 Ft-ba is.  
  • Ezenkívül érdemes kipróbálni, hogy nyitja-e gépkocsinál az ajtókat illetve autónál és motornál a tanksapkát a kulcsunk. Ugyanis előfordulhat, hogy gombnyomásra még nyílik az gyújtáskulcs másolásajtó, de ha a kulcsot próbálnánk használni az az ajtóban nem igazán fordul el, így ezt a másolási költséget is érdemes levonni a vételárból.
  • Még mielőtt teljesen elkopna vagy eltörne a kulcs, érdemes másolatot csinálni, mert egy teljes zárcsere és gyújtáskapcsoló-csere egyes immobiliser-es autó- és motortípusoknál akár 100-200 ezer forint is lehet.
  • Lehetőleg eredeti kulcsról másoltassunk, ha nem áll rendelkezésünkre eredeti kulcs, akkor  a legjobb másolatról készíttessük el új kulcsunkat. Ha rossz minőségű másolatról másoltatunk, ami már akkor akad, amikor elvisszük a kulcsmásolóhoz, ne várjunk jobb eredményt a másolt kulcsról sem.

 

Mire figyeljünk lakás- kapukulcs és egyéb kulcsfajták másoltatásánál?

  

  • Mindig eredeti kulcsról másoltassunk, ha nem áll rendelkezésünkre eredeti kulcs, akkor a legjobb másolatról készíttessük el új kulcsunkat.  
  • A gyerekeknek érdemes színes mintás kulcsokat másoltatni, (jobban vigyáz rá, kötődik hozzá és nem hagyja el). Így nem kell minden szeptemberben a tanévkezdésnél új kulcscsomót másoltatni neki.  
  • Tollas kulcsoknál érdemesebb a gyengébb minőségű „spiáter” kulcsok helyett a sárgaréz kulcsokat előnyben részesíteni, mert ezek sokkal tartósabbak. (Nem fog letörni a kulcs feje, ill. a kulcs tolla nem fog beletörni a zárba). Kéttollas kulcsnál ilyen esetben akár 3-4000 Ft lehet egy új zár, de ezt is csak általában két kulccsal csomagolják.  
  • A kulcscsomónak legyen saját, jól megjegyezhető helye a lakásban, a bejárati ajtónál, a falon kulcstartó, kampó vagy tartóka. Vigyázat!!! A kabátban felejtett kulcs tavasszal bekerül a ruhásszekrénybe, és csak a következő szezonban kerül elő, amikor már lemásoltattuk, mert azt hisszük elveszett. De igazából ezt az utolsó tanácsot el is felejthetik, hiszen ebből élünk :)    

Tiszetelettel:   Horacsik Attila  kulcsakrobata  :)

kulcstartó