Mi is az a Car Keys?

A Car Keys aplikáció segítségével fizikai kulcs nélkül nyithatod/zárhatod és elindíthatod a kompatibilis autódat. Sőt még különböző megkötésekkel el is küldheted ezt a virtuális kulcsot a telefonodról. Az Apple iPhone és Apple órái már egy ideje támogatják az NFC-t, és most ezek az NFC képességek felhasználhatók arra, hogy az Apple felhasználói fizikai kulcs helyett az iPhone, vagy az Apple Watch használatával lezárhassák, kinyithassák és elindíthassák a kompatibilis NFC-képes járműveket.

Car Keys BMW

A „Car Keys” egy olyan digitális protokoll, amely lehetővé teszi az NFC képességekkel rendelkező ‌iPhone, vagy Apple Watch feloldását, zárolását, indítását és egyéb módon az NFC-képes járművek vezérlését. Az autók alapértelmezés szerint nem rendelkeznek NFC funkcióval, ezért ezt a funkciót az autógyártóknak a CarPlay-hez kell igazítaniuk.

A „Car Keys” segítségével minimum ki lehet nyitni az autót, lezárhatjuk az autót, és beindíthatjuk az autót.

A digitális kulcsok megosztására és egyes digitális kulcsok hozzáférésének korlátozására is vonatkoznak olyan szolgáltatások, amelyek korlátozhatják például a tinédzserek maximális sebességét.

A „Car Keys” egy NFC-alapú Digital Key 2.0 specifikáción keresztül működik, amelyet a Car Connectivity Consortium (CCC) fejlesztett ki, amelynek az Apple is tagja. A Digital Key 2.0 specifikáció biztonságos kapcsolatot hoz létre a mobil eszközök és a járművek között az NFC-n keresztül.

Hogyan működnek az autókulcsok?

Manapság sok újabb autóban vannak olyan kulcstartók, amelyek közelről kinyitják és elindítják az autót, és a „Car Keys” nagyon hasonló. A „Car Keys” egy autókulcs digitális változata, amelyet a Wallet alkalmazásban tárolnak.

Amikor az NFC-olvasó észleli az ‌iPhone‌-ban vagy az Apple Watch-ban tárolt digitális kulcsot, aktiválódik az autó reteszelő mechanizmusa. Az Apple szerint csak meg kell érinteni az autó kilincsét egy iPhone-nal vagy Apple Watch-csal.

Az ‌iPhone‌ Face ID vagy Touch ID azonosítóval hitelesíti a feloldási műveletet, bár van olyan expressz mód, amely kiküszöböli a hitelesítés szükségességét, lehetővé téve a jármű gyorsabb feloldási folyamatát is.

A kompatibilis autó elindításához rá kell tenni az iPhone-t az autóban található olvasóra vagy vezeték nélküli töltõre.

Hogyan kell beállítani?

Az ‌iPhone-t a járműben elhelyezett NFC-olvasó tetejére kell helyezni, a kezdeti párosítási folyamat több percet is igénybe vehet.

Meg kell adni az autógyártó által biztosított párosítási kódot, bár néhány beállítási folyamat magában foglalhatja az alkalmazás letöltését az autógyártótól.

Az iOS-ben található utasítások:

  • Helyezze ezt az iPhone-t az autó NFC-olvasójának tetejére. A párosítási folyamat több percet is igénybe vehet, ne vegye ki az olvasóból, amíg a párosítás meg nem történik.
  • Írja be az autókereskedő által megadott Car Keys kódot, vagy csatlakozzon a [Járműmárka] alkalmazással.

Hogyan néz ki a Car Keys a „Wallet” alkalmazásban?

Az Autókulcsok úgy néznek ki, mint egy kártya a Wallet alkalmazásban. Amikor megérinti a kártyát, a jármű adatait adja meg, például a modellszámot és a kiállító autógyártót.

Car Keys app

A „Car Keys” felülete az iOS 13-ban.

Van egy kapcsoló az Express mód aktiválásához (feloldás biometrikus hitelesítés nélkül), vagy egy kulcs megosztása másokkal, néhány hozzáférési lehetőséggel.

Megoszthatom másokkal az autókulcsaimat?

Igen. Lehetőség van digitális autókulcs küldésére az autó feloldásához az „Messages” alkalmazás segítségével. Ez hasznos parkolóinas-szolgáltatás esetén, a jármű hozzáférésének megosztása házastárssal vagy baráttal, szervizben és más hasonló helyzetekhez. Különböző szintű hozzáférés biztosítható, így például teljes feloldási / vezetési hozzáférést, vagy korlátozottabb hozzáférést biztosíthat, például megengedheti valakinek, hogy kinyissa az autót, de ne indítsa el. A hozzáférés lehet állandó vagy ideiglenes.

A fiatalabb sofőrök számára a gyorsulás, a maximális sebesség, a tapadásszabályozás és a sztereó hangerő korlátozott.

A „Messages” alkalmazásban digitális autókulcsot küldhetsz, hasonlóan az Apple Cash-hez, de az autókulcsot csak egyszemélyes csevegésekben lehet megosztani.

Az a személy, aki rendelkezik digitális autókulccsal az autójához, képes használni az ‌iPhone telefonját vagy az Apple Watch készülékét az autó feloldásához és / vagy beindításához, csakúgy, mint az autó tulajdonosa.

Az autókulcsok automatikusan működnek?

Nem. Az autókulcsok csak olyan járművekben működnek, amelyek rendelkeznek NFC képességekkel, és az autógyártóknak be kell vezetniük járműveikbe az NFC és az autókulcsokat támogatást.

Az Apple együttműködik az autógyártókkal, és a „Car Keys” lehet egy gyárilag telepített opció, amely csak az újabb autómodellekre korlátozódik. Ugyanúgy, mint a ‌CarPlay‌ esetében, lehetséges, hogy az autós zárakhoz és a motorhoz csatlakoztatott NFC-olvasó telepítéséhez lehet néhány utólagos opció.

Melyik autó támogatja az autókulcsokat?

Az Apple első bejelentett partnere a WWDC-n a BMW. A BMW már támogatja a jármű lezárását és kinyitását, valamint a motor beindítását a BMW digitális kulccsal a BMW Connected alkalmazásban, és azt tervezi, hogy más platformokra is eljuttatja. A BMW a 2020. július 1. után gyártott 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, X5, X6, X7, X5M, X6M és Z4 modellekhez hozzáadja az autókulcsok támogatását.

BMW digitális kulcs
Működnek az autókulcsok, ha lemerül az iPhone akkumulátora?

Igen. A „Car Keys” az NFC-n alapul, és a funkció akkor is működik, ha az ‌iPhone vagy Apple Watch akkumulátor lemerült, vagy alacsony energiafogyasztású üzemmódban van.

Lehet, hogy nem mindig lehet kinyitni az autót egy döglött ‌iPhone‌-nal, attól függ, hogy az összes energiatartalék kimerült-e.

Az Apple szerint az energiatartalék körülbelül öt órán át tart azon a ponton túl, amelyen az ‌iPhone készüléket újra fel kell tölteni, bár az NFC funkció használata közben, miközben az energiatakarékosság csökken, ez az idő csökken.

Tudja az Apple, amikor bezárom és kinyitom az autómat a Car Keys -szel?

Nem. Az Apple az iOS 13.5.1-ben kiadott egy „Car Keys” adatvédelmi irányelvet, amely betekintést engedett a „Car Keys” beépített adatvédelmébe. A beállítás során a jármű és a Wallet alkalmazás párosításához meg kell adni az egyszeri beváltási tokent, valamint a beállítással kapcsolatos információkat a felhasználó Apple-fiókjáról, eszközéről és helyéről, csalás megelőzés céljából.

Az autókulcsok beállításához egyedi eszközazonosítót küldenek a járműgyártónak. Az azonosító minden gyártó számára egyedi, a személyiségi jogok védelmében. Az Apple szerint az autógyártók a gyártó adatvédelmi irányelvei alapján összekapcsolhatják az eszközazonosítót más információkkal, amelyek rólad szólnak.

Hasonlóképpen, bár az Apple nem őrzi meg a járműhasználatra vonatkozó információkat (például amikor autó kulcsokat használnak egy autó lezárásához vagy kinyitásához), a jármű gyártója gyűjtheti az ilyen típusú használati információkat a gyártóval kötött felhasználói megállapodásoknak megfelelően.

Mikortól lesz Car Keys?

Az első „Car Keys” támogatással rendelkező járművek a BMW modellek, amelyeket 2020. július 1. után gyártottak, és a funkcióhoz iOS 13.6 vagy watchOS 6.2.8 szükséges.

Arról egyelőre nincs hír, hogy mikor fognak más gyártók támogatást adni az autókulcsokhoz.

Jövőbeli autókulcs-képességek

Míg a „Digital Key 2.0” specifikáció 2020 májusában jelent meg, a Car Connectivity Consortium a Bluetooth LE, és az ultraszéles sávon alapuló „Digital Key 3.0” specifikáción dolgozik, amely lehetővé tenné a passzív, kulcs nélküli hozzáférést.

A Bluetooth-on és az NFC-n keresztül az ultraszélessávú kapcsolaton keresztül működő funkcióval az iPhone‌ zsebben maradhatna, és mégis feloldaná vagy elindítaná a járművet NFC közvetlen kapcsolat és hitelesítés nélkül. Az Apple iPhone 11, ‌iPhone 11‌ Pro és iPhone 11 Pro Max Ultra Wideband támogatással rendelkezik, és kompatibilis lenne ezzel a funkcióval.

forrás: https://www.macrumors.com/guide/carkey/

***

És mit szólunk mi, autókulcsmásolók ehhez?

Mire minden autó fizikai kulcs nélkül lesz használható, addigra valószínűleg már átálltunk kutyakisestélyik szabászatára…

Addig is autókulcs másolás problémáddal keress minket!