lakásbetörésMiért használjunk fúrt kulcsos cilinderbetéteket?

A betörések száma egyre nagyobb méreteket ölt. Ahhoz, hogy ez ellen hatékonyan tudjunk védekezni, nem mindegy, hogy milyen cilinderbetétet szerelünk az ajtó vagy kapu zárszerkezetébe.

Kerítés

  • Kerítésünket ne “átléphetővé” építsük. A kerítés min. 1,8 méter vagy annál magasabb kell legyen.
  • Ne legyen könnyen mászható.
  • Legyen kutya a kerítésnél

“Dehát ha kutya van, akkor nincs kert!” -kiállt fel a tulajdonos. Ez így van, de egy rotveiler, kuvasz, vagy egy középtermetű németjuhász láttán előbb ugranak be a szomszédhoz, mint hozzánk.

De térjünk vissza a fúrtkulcsos betétekhez!

Kertkapu

Azért érdemes a kapura is fúrtkulcsos betétet is szerelni, mivel saválló acélból készül, ezért jobban ellenáll az időjárás viszontagságainak, mint egyszerű sárgarézből készült társai.

Javasolt a betétet úgy szerelni, hogy ne lógjon ki a zártszelvényből, mert így könnyen bejuthatnak az illetéktelenek “zártörés technikával”.

Ha a cilinderbetét elé pajzsot helyezünk, így már megakadályozhatjuk a zárbetét roncsolását.

Bejárati ajtó

Mindig profi nyílászárót szereltessünk házunkra, lakásunkra. (hiába a jó minőségű fúrtkulcsos cilinderbetét, ha az ajtó 6-8.000 Ft-os kínai műanyag, ezt az ajtót cipőkanállal is ki lehet nyitni, nem hogy egy jó megtermett pajszerrel).

A legjobb ha ajtónkra hevederzárat szereltetünk.

ELZETT hevederzár

Hevederzárral kapcsolatban bőségesen elegendő egy jól megtervezett Miskolci vagy Elzett hevederzár, melyet szaküzletünkban megvásárolhat. Nem árt, ha efölött egy fúrtkulcsos cilinderbetéttel ellátott felsőzár díszeleg az ajtón.

Ablakok védelme

A törésvédő fóliát ajánlom, megmondom miért:

A rács az ablakokon mindig nagy zsákmányt sejtett a betörőknek, hogyha van ideje bejutni. (Ez egy egyhetes nyaralás és riasztóhoz szokott szomszédok esetén kb. 2-3, de lehet, hogy 4-5 óra). A biztonsági fólia ugyanolyan biztonságos, viszont nem sejteti értékei nagyságát.

Lakótelep

Itt viszont kötelező a RÁCS, mert előbb törnek be rács nélküli, mint ráccsal védett lakótelepi lakásba.

Egy Elzett 700-as kéttollú zárral felülre, és egy fúrtkulcsos betéttel rendelkező Elzett zárral szereljük fel rácsunkat, ahol a fúrtkulcsos betét kb. derékmagasságban helyezkedjen el.ELZETT 700 kéttollú zár

Nagyon fontos!!!

Ezeket a zárakat zárdobozzal szereljük, és így kerüljön felhelyezésre a rácsra, de ezt egy képzett lakatos kollega úgyis fogja tudni. Szaküzletünkben ezeket a zárakat és zárdobozokat is árusítjuk, ill. mindenféle kéttollas kulcsot és fúrtkulcsot le tudunk másolni.

A rács mögött

Az ajtóra megint csak hevederzárat és felső zárként egy fúrtkulcsos betéttel ellátott másodzárat szereltessünk.

Egy rutinos betörő mindig olyan “prédát” keres, amit a legkönnyebb becserkészni. A betörő legnagyobb ellensége az, hogy sok időt kell eltöltenie egy rács felfeszítésével vagy egy hevederzár cilinderbetétjének szétfúrásával. Inkább egy olyan ajtót fog választani, amin egy egyszerű kiálló rézbetétet lát. Ezért is fontos, a kéttollú zár ill. fúrtkulcsos törésvédett cilinderbetétek használata, kombinációja.

Összefoglalva:

Mindig törekedjünk arra, hogy a betörőnek 3-4 ne adj’ isten 5-féle különböző technológiával keljen megküzdenie, mielőtt lakásunka vagy házunkba bejutna, így inkább szomszédunk ajtaját fogja megvizsgálni. Gondoljuk végig, mi a leggyengébb láncszem (tető, vécéablak, vékony, átüthető falak) a házunk biztonságát illetően.