A kezdetek

Elmúlóban vanak az idők, amikor egy lapos, fémből készült kulcsot bedugtál a nyílásba, elfordítottad és gyia!
Most vannak kulcsok kódokkal, riasztókkal, gombokkal és újabb gombokkal… az autókulcsok egyre összetettebbekké válnak napjainkban.

Az első autót a Benz Patent Motorwagen névre hallgatót 1885-ben mutaták be, de ez az autó nem az az eszköz volt, amiről az emberek azt gondolták, hogy talán sokkal jobb, mint lóval közlekedni. Aztán lassan felbukkantak az autógyártók új modelljei, mint 1899-ben a Renault, 1902 -ben a Mercedes és a Stanley, 1903-ban a Ford. Lassan a világ kivonult az utakra,

de ekkortájt szó sem volt még autókulcsról!

benz patent motorwagen

Az akkori autók beindításához nem kulcs kellett, hanem erő, türelem és ügyesség, hogy elkerüld, hogy megsérülj közben. Kézi erővel kurblizni viszont csak egy bizonyos motorteljesítményig lehetett, szükségessé vált az elektromos indítómotorok használata. Nagyszerű családi autókázások egy szép tájban, fantasztikus dolog lehetett, de Könnyen elfelejthetted az autódat, ha ötven-száz méterrel távolabb kezdtél piknikezni. Henry Ford például mindig egy lánccal a lámpaoszlophoz lakatolta a járgányt!

Az első világháború után 1919-1929-től fellendült az autóipar, és az autókat már széleskörűen önindítóval gyártották, amit egy elektromos nyomógombbal ösztökéltek forgásra. Az 53-as Cadillac gyártói viszont megajándékozták a világot az egyik legfontosabb fémdarabbal, az autókulccsal. Innentől az autók biztonságban voltak, könnyű volt az indítás és öröm volt az autózás.

Cadillac type53 pickup16 Cadillac Type 53

Volt egy átmeneti dőszak, amikor az autókulcs nem elsősorban indítókulcs volt, hanem megmaradt az indítógomb is, de az csak a kulccsal együtt volt “éles”. Ezzel megakadályozták, hogy például a gyerekek véletlenül (ne adj’ isten készakarva) beindítsák a motort.

Manapság “három az egyben” kulcsok vannak, egyrészt mechanikusan ellátják a kormányzár funkciót, másrészt elektronikusan kódolt chip biztosítja az indítást, harmadrészt távirányító, ami a központi zárat vezérli és a riasztót kapcsolja ki-be.

Napjaink autókulcsai

Lézervágott vagy lapon mart autókulcsok

laponmart fúrt kulcs másolásA lézerkulcsot az különbözteti alap kulcstól, hogy a szár vastagabb éskevésbé hornyos. A lézer vágott kulcsokat tipikusan “oldalirányú vagy belsőpályás kulcsokként” nevezik, mivel a penge belső kígyómintás horonnyal rendelkezik. A kulcsok vágásához szükséges gépek drágábbak, mint egy alapvágó gép, és nem olyan nagy valószínűséggel találhatók meg minden kulcsmásolónál. A lézerrel vágott kulcsok szinte mindig beépített transponder chipet tartalmaznak, és a márkakereskedésben vagy egy autó kulcsmásolónál (például nálunk) vannak programozva, ha elveszett.

autokulcs transponder chipTranszponder kulcsok

Az 1990-es évek közepén a nagy autógyártók egy transzponder chipet helyeztek el egy kulcs mûanyag fejében. A chip jelet ad a vevőegységnek a jármű gyújtószerkezetében. Ha a vevő helytelen jelet érzékel – azaz hibás indítókulccsal próbálkozunk, az autó nem indul el.

Keyless go kulcsok

okoskulcs

 

Az okos kulcsok nem kulcsok a szokásos mechanikus értelemben. Ezek fejlettebb rendszerek, maradhat a “kulcs” a zsebben vagy pénztárcában. Csak akkor indítható az autó, amikor az okos kulcsot észleli a
közelben. Az okos kulcs érdekes biztonsági formája az ugrókódok használatának lehetősége.

Bicskakulcsokbicskakulcs nyitva zarva

A bicskakulcsok olyan szárral rendelkeznek, amely behajtható a nyélbe, ha nincs használatban. Ezután egy gombnyomással kinyílnak. Alapvető vágással vagy lézervágással rendelkezhetnek. A bicskakulcs egyik előnye,
hogy komponensei önmagukban is megvásárolhatóak, ha valamilyen oknál fogva a kulcs sérült és már nem működik.

Autókulcsok helyett applikációk és kütyük

Vonalkódos megoldás:

ean128aiAz autó ajtajában egy lézeres vonalkódleolvasó a telefon képernyőjén megjelenített saját magunk által generált vonalkód azonosítása után nyitja az ajtót
(Zebra Doorlock)

Bluetooth megoldás:

A mobiltelefon aplikációban megnyomjuk a képernyőn megjelenő gombot… és szezám tárulj!
https://carchabi.com/

Alkoholszondás megoldás:

Svédországban a közúti balesetek egyharmada bizony a piás állapotban történik. A Saab a 2000-es évek elején kifejlesztett egy alkoholszondával kombinált jeladót, aminek csutorájába belefújva a mért alkoholszintünknek megfelelően engedte, vagy tiltotta meg nekünk az autó indítását. Hőmérsékletfigyelő is van benne, hogy egy pumpával például ne akarjunk kísérletezni kapatos kedvünkben. Ez persze kijátszható, ha az egyik színjózan utasunkkal fújatunk. Egy biztos, ha valaki olyan állapotban mászott be a kocsiba, hogy azt se nagyon tudja hol van, ez a szondás autókulcs megmentheti valakinek az életét.

Egy végül egy Tesla “kisautó”

Tesla autóformájú távirányító, ami már nem kulcs, de három rejtett gombjának köszönhetően sok funkciót tud, például nyitja-zárja az ajtókat, nyitja a motorháztetőt, vagy a csomagtérajtót.

(A képre kattintva megtekintheti a Youtube vidót.)

tesla autokulcs